Program

Co je obsahem kurzu?

Vzdělávací program „Život mimo ústavní zařízení“ byl navržen tak, aby pokrýval jak složky znalostní (teoretická část), tak složky dovedností (výcviková část) s celkovou dotací 36 hodin. Tréninky proběhnou se skupinou max. 20 dětí. Každé dítě se zúčastní obou částí kurzu.

Kolik vás to bude stát?

Účast v projektu je pro děti z dětských domovů a výchovných ústavů bezplatná! Z projektu budou dále hrazeny náklady spojené:

Jak bude kurz organizován?

Skupiny dívek i chlapců v max. počtu 20 osob ve dvou věkových kategoriích 13 – 16 let a 17 – 19 let.

Teoretická část – 2 dny v OstravěPraktický výcvik – 3 dny na horách
Práva dětí a mládeže3p. KachlováKomunikační dovednosti6p. Fialová
2p. ValachRozvoj sociálních kompetencí6p. Fialová
4p. ÖrdöghováAgresivita4p. Fialová, p. Indra
3p. Hudec4p. Svoboda
Exkurze Úřad práce2p. Ördöghová   
Exkurze RENARKON2p. Chovanec   

Teoretická část bude realizována v učebnách Ostravské univerzity v Ostravě, budova Zdravotně sociální fakulty, ul. Fr. Šrámka 3. Praktický výcvik bude situován ve vybraném rekreačním středisku v příjemném prostředí Moravskoslezských Beskyd.

Práva dětí a mládeže

Obsahuje základní informace o právních předpisech, které upravují oblast práv a povinností občanů České republiky; obsahuje konkrétní příklady z praxe; obsahuje jednoduché otázky k procvičení jednotlivých témat včetně správných odpovědí.

Komunikační dovednosti

Text je zaměřen na úskalí mezilidské komunikace.

Agresivita

Výukový text přibližuje informace o původu lidské agrese, jejich projevech a důsledcích. Některé situace „ze života“ jsou zpracovány formou komiksových příběhů. Pod každým příběhem čtenář najde pár otázek k zamyšlení a krátké texty, které problém agrese vysvětlují.

Rozvoj sociálních kompetencí

Chování jedince a skupiny a důsledky jejich chování. Některé životní situace jsou nastíněny v příbězích.

 © Ostravská univerzita v Ostravě 2007. Tento projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.