Pracovní stáž v Dundee

Na stáž v rámci programu Leonardo da Vinci jsem odjela po absolvování oboru Sociální práce se zdravotnickým oborem. Plánovala jsem zaměření na rodinu s malými dětmi. Anne Hamilton, která se o stážisty v Dundee stará a praxe pro ně zařizuje, mi domluvila praxi v Kirkton Family Support Centre. Jedná se o centrum, které podporuje rodiny ze slabších sociálních poměrů ze čtvrti Kirkton. Z dřívějšího studijního pobytu ve Finsku jsem víceméně měla představu o tom, co zahraniční pobyt zahrnuje. Co mne čeká na praxi v Dundee jsem však nevěděla. Bylo mi jasné, že se bude jednat o podporu rodin, ale zdaleka jsem netušila, jakými všemi formami v centru podporu poskytují.

dundee, 69 kB
 

V průběhu prvních dnů jsem se postupně se vším seznámila. Pracovnice centra mě velmi mile přivítaly a snažily se mně hned do všeho zasvětit. Měla jsem možnost projít si spisy všech rodin, se kterými jsem se v budoucích třech měsících setkávala. Po celou dobu mé stáže jsem všechny aktivity absolvovala s Arlene, se kterou jsme si hned od prvního dne moc dobře rozuměly. Centrum pořádá pro rodiče různé skupiny. Já jsem se účastnila skupin Food&Mood, Webster Stratton Programme a Effective communication Group. Všechny tři skupiny byly velmi zajímavé a myslím, že mi daly hodně i do osobního života. Spolu s Arlene jsme chodily na návštěvy do rodin a s dětmi v rodinách dělaly i „family work“.

dundee, 55 kB
 

Pondělky dopoledne jsme spolu se třemi pracovnicemi centra trávily s dětmi do tří let ve školce. Dvakrát týdně jsme s Arlene dohlížely na kontakt otce a jeho čtyř synů. Tomuto případu jsem se věnovala ze všeho nejvíc. Kontakty začaly hned druhý týden, který jsem v centru byla, takže jsem mohla pozorovat jejich vývoj a vůbec vývoj celé rodinné situace, která nebyla jednoduchá. Účastnila jsem se i různých schůzek, které byly právě kvůli jednoho syna, z této rodiny, pořádány. V průběhu mé praxe, kdy jsem se s některými rodinami setkávala denně, jsem měla možnost blíže jednotlivé členy poznat. Zájem byl oboustranný, po první otázce, kde že to vlastně Česká republika je, se klienti zajímali i o naši zemi a kulturu.

dundee, 62 kB
 

S celým týmem centra jsem si dobře rozuměla a zažila spoustu legrace, nejen v práci, ale i na vánočním večírku, vánočním obědě pořádaném pro rodiče ze všech skupin, nebo na cvičení, na které jsme se dvěmi pracovnicemi chodívaly.

Kromě každodenní komunikace v angličtině mi hodně pomohly i lekce angličtiny na místní college, kde jsem si zdokonalila gramatiku a slovní zásobu. Na hodinách jsem potkala i spoustu skvělých lidí, se kterými jsem pak trávila volný čas. Jezdili jsme společně na výlety, poznávali krásy Skotska a užívali si i nočního života.

dundee, 54 kB
 

V Dundee jsem bydlela u starší paní, spolu ještě se dvěmi Španělkami a Němcem., pokoj jsem ale měla sama pro sebe. Ubytování bylo nedaleko centra, takže jsem nemusela nikde dojíždět a tím jsem dost ušetřila i na autobusech.

dundee, 51 kB
 

Celou dobu mého pobytu jsem byla v kontaktu i s tutorkou. Pravidelně jsme se scházely a diskutovaly o věcech, se kterými jsem se na praxi setkávala. Anne je velmi milá a ochotná pomoci v každém směru. Spolu s kolegy z college organizovala i výšlapy, kterých jsem se také účastnila.

dundee, 37 kB
 

Rozhodně nelituji toho, že jsem na stáž do Skotska vyjela. Přestože zkraje, kdy v Dundee byly dvou týdenní prázdniny, college byla zavřená a ani mí spolubydlící v domě ještě nebydleli, jsem se cítila dost sama. To se ale časem také změnilo. Získala jsem spoustu zkušeností, poznala skvělé lidi a také život ve Skotsku. Podobnou stáž můžu určitě všem doporučit.

Katka Štolfová


© Ostravská univerzita 2007