Program

Co je obsahem kurzu?

Vzdělávací program „Můj nový život“ byl navržen tak, aby pokrýval jak složky znalostní (teoretická část), tak složky dovedností (výcviková část) s celkovou dotací 34 hodin přímé výuky (rozvrženo do 5 dnů – 3 dny v Ostravě, 2 dny v Beskydech). Tréninky proběhnou se skupinou max. 20 dětí. Každé dítě se zúčastní obou částí kurzu.?

Kolik vás to bude stát?

Účast v projektu je pro děti z dětských domovů a výchovných ústavů bezplatná! Z projektu budou dále hrazeny náklady spojené:

  • s dopravou dětí na místo realizace výukových a výcvikových aktivit
  • se zajištěním vychovatelů/dozoru dětí z řad pracovníků vašeho ústavu
  • s ubytováním a stravou dětí a jejich doprovodu
  • veškeré výukové materiály budou pro všechny účastníky bezplatné
  • s vydáním osvědčení a drobnými propagačními dárky

Jak bude kurz organizován?

Vždy se bude jednat o skupinu dívek i chlapců v max. počtu 20 osob.
3denní teoretická část bude realizována v Ostravě (učebny Ostravské univerzity, exkurze – Okresní soud, Vazební věznice) a 2denní praktický výcvik bude situován v hotelu MESIT v příjemném prostředí Moravskoslezských Beskyd.

Co se v kurzu dozvíte?

Z hlediska obsahového zaměření je program složen ze sedmi ucelených tematických bloků. K vybraným blokům jsou nabízeny rozšiřující workshopy, exkurze nebo tréninky.

1. Domácnost
Modul je zaměřen na možnosti bydlení po odchodu z ústavní výchovy, ekonomiku a rozpočet domácnosti, banky a půjčky, efektivní hospodaření s penězi. Součásti tohoto modulu jsou pak další aktivity:
  • Software Domácnost – práce s rozpočetem domácnosti na příkladu modelových situací. Každý sám musí řešit, jak se zachová a jak bude nakládat s finančními prostředky v rámci období 5 měsíců. Účastníci budou reagovat na 5 nenadálých situací. Výuka probíhá na počítači, a to distanční formou, tedy jednotlivé úkoly jsou plněny z domova a vyhodnocení každého úkolu je zobrazeno ihned po zvolení varianty řešení.
  • Exkurze na Okresním soudu – účast na hlavním líčení a cvičná ukázka průběhu líčení u soudu
  • Exkurze ve Vazební věznici v Ostravě
Rozsah přednášky: 3 h
Lektor: Richard Mohyla, Viktor Rímeš
Exkurze – Okresní soud – 4 h, Vazební věznice – 2 h
 
2. Prevence patologických jevů
Modul je rozdělen na dvě samostatné části. První se věnuje problematice závislostí – na alkoholu, drogách, cigaretách, automatech. Proběhne pod vedením lektorů společnosti RENARKON. Druhá část se bude zabývat kriminalitou a otázkou páchání násilných činů z pohledu pachatele i z pohledu oběti. Přednášku zaštiťuje Městská policie Ostrava.
Rozsah 1. přednášky - Závislosti: 2 h
Lektor: David Kondělka, Jan Hlaváč
Rozsah 2. přednášky - Kriminalita: 1,5 h
Lektor: Městská policie Ostrava
 
3. Zaměstnání
Modul zaměstnání se zaměřuje na problematiku hledání práce – jak si najít práci, jak jednat na Úřadu práce, jaké jsou hrozby nelegální práce, jaká je platná legislativa v této oblasti. Účastníci kurzu si nacvičí, jak správně vyplnit formulář žádosti o zaměstnání. Modul je rozšířen o dovedností část – děti budou mít možnost se zúčastnit fiktivního pracovního pohovoru pod vedením lektorů ze společnosti AHRA. Procvičí si, jak se prezentovat, jaké otázky klást zaměstnavateli, jak odpovídat na otázky zaměstnavatele a jak se rozhodovat při výběru pracovního místa.
Rozsah 1. přednášky – Úřad práce: 2 h
Lektor: Kamila Őrdőghová
Rozsah 2. přednášky – Fiktivní pohovor: 5 h
Lektor: Lektor: Miroslav Konvičný, Petr Kazík, Zdeněk Novotný, Lenka Kováříková
 
4. Práce s PC a digitální fotografie
Předpokládáme, že základní počítačovou gramotnost získávají žáci ve škole. Modul nemíní dublovat výuku a znovu seznamovat se základními funkčnostmi počítače a základními programy. Je zaměřen hlavně na dovednost vyhledat požadované informace z dostupných zdrojů (různé formuláře, nabídky bydlení, rozšiřující informace k probíraným tématům apod.). Ve druhé části hodiny budou seznámeni účastníci kurzu s e-learningovým systémem Moodle, ve kterém najdou výukové texty a testy k ověřování znalostí. Taktéž jim bude představen informační systém Domácnost, se kterým budou pracovat po skončení prezenčního kurzu. Modul digitální fotografie je výběrový seminář pro zájemce o fotografování. Jeho cílem je naučit se základům správného fotografování a možnostem úpravy hotových fotografií.
Rozsah 1. přednášky – Práce s PC: 2 h
Lektor: Vladimír Janák
Rozsah 2. přednášky – Digitální fotografie: 2 h
Lektor: Petr Piechowicz
 
5. Rozvoj sociálních dovedností
Modul je zejména zaměřen na to, jak se po odchodu z domova začlenit do nových sociálních skupin, jak navazovat kontakty, jak požádat o spolupráci a pomoc, bude se diskutovat o empatii a důstojnosti člověka. Součásti tohoto modulu pak bude sezení a diskuze s člověkem, který prožil část svého života v dětském domově, ve vězení nebo se vrací do života po léčení se z drogové závislosti. Účastníci kurzu uslyší osobní příběh tohoto člověka a to, jak se se svou situací on sám vyrovnával.
Rozsah přednášky: 4 h
Lektor: Irena Matrosová, Ilona Symerská
 
6. Rodina, vztahy a rodinné právo
Modul je rozdělen na tři samostatné bloky:
  • soužití muže a ženy, soužití párů stejného pohlaví – diskuse s psychologem na téma osobností vývoj muže, osobní vývoj ženy, vývoj vztahu a jeho zákonité krize, příchod dítěte do rodiny a další související témata. Součástí výuky budou sociální hry.
  • násilí v rodinách – bude probírána a diskutována problematika domácího násilí. Lektor je psycholog, který na příkladech ze své praxe poukáže na konkrétní situace, a to z pohledu pachatele i oběti domácího násilí.
  • rodinné právo – představí legislativní rámec pro probíranou oblast rodinných vztahů, manželství, partnerství, změny v rodině po příchodu dětí apod.
Rozsah 1. přednášky – Rodinné právo: 1,5 h
Lektor: Judita Kachlová
Rozsah 2. přednášky – Domácí násilí: 2 h
Lektor: Ivana Fialová
Rozsah 3. přednášky – Rodina, vztahy: 2 h
Lektor: Jan Svoboda
 
7. Speciální vzdělávání
Modul odhalí některé životní osudy lidí, kteří se potýkají s nějakou formou poruchy učení. Ukáže cesty, jak lze dosáhnout úspěchu i přes handicap diagnostikované poruchy učení. Nabídne alternativní metody, jak se učit a představí pomůcky, které mohou napomoci při učení.
Rozsah přednášky: 3 h
Lektor: Kateřina Nikelová, Jana Swierkoszová
 © Ostravská univerzita v Ostravě 2009. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.